Tijdens de herfst- en wintermaanden is het weer tijd voor zaalhockey! Het spel én de benodigde uitrusting verschillen behoorlijk van veldhockey. Op deze pagina vind je alle antwoorden op je zaalhockeyvragen, zoals: Welke spullen heb je nodig voor zaalhockey? Wat is het verschil tussen een veld- en zaalhockeystick? En wat zijn de aanpassingen voor keepers in de zaal?

Benieuwd naar alle ins en outs van zaalhockey? Lees verder en ontdek hoe je optimaal voorbereid aan het zaalhockeyseizoen kunt beginnen

Samenvatting

Kort samengevat heb je de volgende items nodig voor een complete zaalhockeyuitrusting:
- Zaalhockeystick
- Zaalhockeyschoenen
- Zaalhockeyhandschoen (verplicht links)
- Hockeybitje
- Scheenbeschermers

De vereiste strafcornerbescherming blijft ook in de zaal gelijk aan die op het veld. Verder wordt aangeraden om de riempjes van keepers in de zaal te vervangen door die zonder metalen gespen. Ook het dragen van hoezen op de legguards en klompen is nuttig om beter te kunnen sliden.
Wil je meer weten over zaalhockey benodigdheden? Lees dan verder!

Zaalhockeystick: de verschillen tussen zaal- en veldhockeysticks?


De regels van zaalhockey verschillen aanzienlijk van die van veldhockey, wat de speelstijl sterk beïnvloedt. In zaalhockey wordt de bal bijvoorbeeld voortdurend gepusht en mag deze niet van de grond komen, tenzij je in de cirkel probeert te scoren. Bij veldhockey daarentegen mag de bal wel van de grond komen, en naast pushen zijn ook flatsen en slaan toegestaan.

Deze verschillen hebben ook invloed op de sticks. Zaalhockeysticks zijn doorgaans dunner en smaller dan veldhockeysticks. Dit komt omdat in zaalhockey minder kracht nodig is om de bal te verplaatsen en de smalle bouw van de stick zorgt voor betere wendbaarheid. Veldhockeysticks zijn robuuster en breder, omdat het spel op het veld krachtiger is en de stick bestand moet zijn tegen zwaardere slagen en een ruwere ondergrond. Kort gezegd: de krachten op de sticks tijdens zaalhockey zijn minder intens dan bij veldhockey, voornamelijk vanwege het voortdurende pushen.

Bij het kiezen van een zaalhockeystick is het belangrijk om het juiste materiaal, evenals de juiste kromming en krul te selecteren die het beste bij jouw speelstijl passen.

Welke maat zaalhockeystick voor junioren?
hockeystick maat - junior

In de onderstaande sticklengtetabel zie je de lengtes van junior spelers en de bijbehorende sticklengtes. De twee belangrijkste punten om op te letten bij het opmeten van de correcte sticklengte voor jeugdspelers zijn:


  • Dat hij nooit boven de navel uitsteekt
  • Dat hij nooit onder het heupbot komt



  • Welke maat zaalhockeystick voor senioren?
    Hockeystick maat – Senior
    De meest gebruikelijke sticklengte voor senioren is 36,5 inch, oftewel 92 centimeter. Als je ondanks een goede houding toch regelmatig last hebt van je rug, kan een langere stick mogelijk uitkomst bieden. Steeds meer toppers, met name verdedigers, kiezen voor een langere stick van 37,5" & 38,5" inch voor extra reikwijdte. Je hebt net een stukje extra stick om de bal mee te veroveren.
    Materiaal zaalstick: Hout of Carbon?

    Het materiaal van je zaalstick hangt af van je spelniveau. Ben je een junior speler of een beginnende zaalhockeyspeler, dan wordt een houten zaalstick aangeraden. Deze stick biedt meer balgevoel en controle door de flexibele eigenschappen van het materiaal. Veel senioren kiezen ook voor een houten zaalstick omdat de bal minder hard van de stick afketst, wat het makkelijker maakt om de bal onder controle te houden.

    Maar wanneer kies je een zaalstick met carbon? Een carbon houdende zaalhockeystick biedt meer stijfheid en daarmee meer kracht tijdens het pushen. De bal kan door de stijfheid sneller van de stick afketsen, waardoor er meer techniek van de hockeyspeler wordt gevraagd om de balcontrole te behouden. Door het hogere carbongehalte biedt het materiaal minder balcontrole, maar stelt het je wel in staat om meer kracht uit te oefenen, bijvoorbeeld bij een doelpoging.

    Welke kromming heb ik nodig?

    Elke hockeystick heeft een specifieke kromming, gemeten in millimeters (mm). De kromming van een stick varieert doorgaans tussen de 16 en 25 mm. Volgens de officiële reglementen mag de maximale kromming echter niet meer dan 25 mm zijn.

    Het kiezen van een zaalhockeystick is altijd een persoonlijke keuze. Denk goed na over wat je van de stick verwacht en welke handelingen je vaak uitvoert in de zaal. De kromming van de hockeystick speelt hierin een belangrijke rol.

    Beginnend hockeyer:
    Als beginnend hockeyer kun je het beste kiezen voor een stick met minimale kromming. Dit type stick biedt in het begin betere controle over de bal bij stoppen en slaan, waardoor je de techniek gemakkelijker kunt ontwikkelen.

    Gevorderde hockeyer:
    Hockeysticks met een grotere kromming zijn over het algemeen bedoeld voor gevorderde hockeyers, omdat het gebruik ervan een hogere technische vaardigheid vereist. Je moet over enige technische vaardigheid beschikken om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen van deze kromming.
    Door de juiste kromming te kiezen, kun je als speler jouw speelstijl nog beter ondersteunen en versterken. Denk hierbij aan een Mid-Bow voor spelers die zich richten op gerichte passing, en aan een Extreme Low-Bow voor degenen die zich meer willen concentreren op 3D-dribbling of het slepen van een strafcorner

  • Mid-Bow (250-300mm)
  • De Mid-Bow kromming is de meest gangbare optie en bijzonder geschikt voor beginnende hockeyers of spelers die de focus leggen op passing. Deze kromming maakt het ook gemakkelijker om ballen te stoppen. De Mid-Bow biedt een natuurlijkere speelstijl en is ideaal voor een soepele en effectieve manier van hockeyen.

  • Pro-Bow (225-250mm)
  • De hockeystick met een Pro-Bow kromming is ideaal voor allround spelers die zowel technisch vaardig zijn als een krachtige pass kunnen geven. Deze kromming is net iets lager dan de Mid-Bow, wat extra speelgemak biedt bij een indian dribble of verandering van speelrichting. Ondanks deze aanpassing behoudt de Pro-Bow veel van de voordelen van de Mid-Bow, vooral wat betreft passing.

  • Low-Bow (200-225mm)
  • Hockeysticks met een Low-Bow kromming zijn ideaal voor spelers die zich willen richten op 3D-speltechnieken. Bij deze sticks begint de kromming lager, wat het makkelijker maakt om onder de bal te komen en deze gemakkelijker te liften bij een schot op doel. Bovendien maakt de haak, die meer naar binnen staat, het eenvoudiger om de bal te controleren tijdens het dribbelen. Het is echter belangrijk om je techniek aan te passen bij een Low-Bow hockeystick, omdat de haak meer onder de bal komt. Dit kan ervoor zorgen dat je de bal sneller omhoog wipt, wat niet altijd wenselijk is in de zaal.

  • Extreme low-Bow (200mm)
  • Extreme Low-Bow sticks hebben de maximale late kromming, waardoor je optimaal onder de bal kunt komen en 3D-speltechnieken volledig benut worden. Deze kromming maakt het ook gemakkelijker om hoge ballen te spelen, wat handig kan zijn voor schoten op doel in de zaal. Dankzij de late kromming kun je beter onder de bal komen en krijg je net dat extra zetje bij de push. Houd er echter rekening mee dat je je techniek moet aanpassen, omdat de bal snel omhoog kan gaan bij een standaard houding.



    Welke schoenen voor zaalhockey?


    We begrijpen dat het kiezen van nieuwe zaalhockeyschoenen veel vragen kan oproepen. HockeyDirect helpt je graag bij het maken van de juiste keuze! Goede zaalschoenen beschikken over verschillende belangrijke eigenschappen, zoals schokdemping, grip, stabiliteit en draagcomfort. Ontdek waar je allemaal op moet letten!

    Maten indoorhockeyschoenen
    Per merk kunnen de schoenen anders vallen. Om er zeker van te zijn dat je de juiste maat kiest, raden we aan altijd de producttekst en de bijbehorende maattabel van de schoen te bekijken.

    Pasvorm zaalhockeyschoenen
    De pasvorm van je zaalschoenen is cruciaal voor het draagcomfort. Te grote schoenen kunnen ervoor zorgen dat je uitglijdt tijdens snelle bewegingen, terwijl te kleine schoenen na de wedstrijd pijn aan je voeten kunnen veroorzaken. Om dit te voorkomen, is het van belang om zowel de juiste maat als pasvorm te kiezen.

    Smalle pasvorm
    Als je smalle voeten hebt, wordt het vaak geadviseerd om te kiezen voor stevige en ondersteunende hockeyschoenen. ASICS is een uitstekend voorbeeld, omdat dit merk zaalhockeyschoenen biedt die speciaal zijn ontworpen voor hockeyers met smalle voeten en tegelijkertijd uitstekende ondersteuning bieden. Ook de zaalhockeyschoenen van Mizuno zijn geschikt voor spelers met een smalle pasvorm. Veel merken hebben regelmatig een collectie of productlijn met indoorschoenen die extra ondersteuning bieden. Controleer altijd de productomschrijving om te verifiëren of de schoenen aan jouw specifieke behoeften voldoen.

    Brede pasvorm
    Heb je een bredere pasvorm, dan wordt vaak gekeken naar schoenen met een soepele, flexibele stof. Een goed voorbeeld hiervan is de schoencollectie van adidas. Deze zaalhockeyschoenen zijn gemaakt van materialen die extra flexibiliteit bieden zonder in te leveren op ondersteuning, waardoor ze ideaal zijn voor spelers met bredere voeten.





    Junior indoorschoenen

    Voor jeugdspelers is het belangrijk om de juiste zaalhockeyschoenen te kiezen, die zorgen voor voldoende ondersteuning van de voeten. Speciaal voor jonge hockeyers zijn er schoenen met klittenband, zodat ze gemakkelijk aan en uit kunnen. Daarnaast hebben veel indoorhockeyschoenen extra bescherming aan de zijkanten om de voeten te beschermen tegen ballen die mogelijk de voet raken, zodat jonge spelers optimaal veilig blijven tijdens het spel.

    Wanneer je indoorschoenen aanschaft, kun je deze vaak ook gebruiken voor andere indoorsporten. Voor jonge hockeyspelers zijn ze bovendien vaak ook geschikt als gymschoenen.

    Onderhoud van zaalschoenen
    Voor het fris houden van je schoenen, vooral bij zaalhockey, zijn er speciale en diverse producten beschikbaar bij HockeyDirect. De Shoefresh is een uitstekend voorbeeld: een schoenverfrisser en schoenendroger die zowel reinigt als droogt. Door zijn compacte formaat is hij gemakkelijk mee te nemen op reis. Plaats de Mini Shoefresh in je schoenen en ze zijn binnen 120 minuten weer hygiënisch, fris en droog. Dit apparaat is uiteraard ook geschikt voor andere sportschoenen, zoals je hardloopschoenen en padelschoenen.

    Daarnaast is het gebruik van de SmellWell Freshener Tas een effectieve manier om je zaalhockeyschoenen goed te onderhouden. Deze tas absorbeert vocht en neutraliseert vieze geurtjes en bacteriën. Stop simpelweg je schoenen of zweterige spullen in de tas en laat deze zijn werk doen.




    Zaalhockey protectie

    Welke bescherming heb je nodig voor Zaalhockey?

    Tijdens zaalhockey wordt vaak met hogere snelheid gespeeld, waarbij de bal dicht bij de grond blijft. Dit verhoogt de kans op blessures, vooral aan de handen, doordat spelers vaak laag in een block verdedigen. Om deze risico's te minimaliseren, is het verplicht om in de zaal een protectiehandschoen met hele vingers te dragen. Deze zaalhockeyhandschoen is uitgerust met extra beschermingsmateriaal, wat cruciaal is voor een goede bescherming tijdens de zaalwedstrijden.

    Naast een indoorhockeyhandschoen blijft het dragen van een hockeybitje en scheenbeschermers verplicht, zowel op het veld als in de zaal. Deze beschermingsmiddelen zijn onmisbaar voor je veiligheid en helpen blessures te voorkomen tijdens het spel.

    Zaalhockeyhandschoen
    De meest voorkomende zaalhockeyhandschoen is de handschoen met volledige vingers. Deze indoor protectiehandschoen heeft aan de binnenkant een dunne stoflaag en aan de buitenkant een foamlaag. Het speciale foam zorgt voor flexibiliteit, zodat je moeiteloos je bewegingen kunt maken. De dikte van het foam varieert per handschoen en merk, afhankelijk van je positie en de mate van bescherming die je nodig hebt. Ontdek de verschillende opties om de beste zaalhockeyhandschoen voor jouw behoeften te vinden

    Soorten zaalhockeyhandschoenen
    Bij zaalhockey heb je de keuze uit verschillende soorten zaalhockeyhandschoenen. Wij bieden onder andere hockeyhandschoenen met hele vingers, zowel voor de linker- als rechterhand, evenals hockeyhandschoenen die als een kapje om de hand zitten.

    Om welke hand draag je een zaalhockeyhandschoen?
    Bij zaalhockey komt het fenomeen 'in een blok spelen' veel voor. Dit houdt in dat je de bal op korte afstand naar de stick van de verdediger speelt, die laag zit met één hand op de grond. In tegenstelling tot veldhockey zit je bij zaalhockey over het algemeen lager. Daarom is het belangrijk om een hockeyhandschoen aan je linkerhand te dragen, waarmee je een blok maakt, om je hand te beschermen en effectief te kunnen spelen.

    Handschoenshell – Foam Blocker
    In Duitsland is de zogenaamde Explorer handschoen zeer bekend als zaalhockeyhandschoen. Deze protectiehandschoen is speciaal ontworpen voor de linkerhand en biedt bescherming aan de buitenkant van de hand. De binnenkant is vrij van stof, waardoor je een betere grip hebt op de zaalhockeystick. Daarom geven veel internationale spelers de voorkeur aan deze handschoen voor indoorhockey.



    Open en gesloten handpalm
    Er zijn protectiehandschoenen met een open palm, wat betekent dat de binnenkant van de handschoen open is, zodat je handpalm een natuurlijke grip op de stick heeft. Sommige hockeyers geven echter de voorkeur aan een handschoen met een gesloten palm voor een stevigere grip. De keuze tussen open of gesloten palm is volledig persoonlijk.

    Strafcornerprotectie zaal
    De strafcornerprotectie in de zaal is identiek aan die op het veld. Dit omvat hockeymaskers, en optioneel een extra handschoen, kniebeschermers, en voor mannen mogelijk een tock.



    Keeper

    In zaalhockey speelt de keeper een cruciale rol, vooral omdat het spel zich vaak snel naar de cirkel verplaatst. Om optimaal te presteren en veilig te blijven, zijn er specifieke benodigdheden en beschermingen voor keepers in de zaal. Ten eerste zijn beschermhoezen voor je legguards essentieel. Deze hoezen maken het gemakkelijker om over de vloer te glijden en zorgen ervoor dat ballen minder gevaarlijk van je legguards afkaatsen. Ze verminderen ook de slijtage aan het foam van je legguards.

    Daarnaast zijn er speciale riempjes voor je klompen die geen metalen gespen bevatten. Deze riempjes verhogen je comfort tijdens het uitstappen naar de bal, omdat je niet vast blijft zitten in de grond en je bewegingen soepeler verlopen.

    Controleer voor elk zaalseizoen zorgvuldig je uitrusting. Vervang de riempjes van je legguards en klompen indien nodig, aangezien metalen gespen de zaalvloer kunnen beschadigen. Vergeet niet om ook de speciale hoezen voor zowel je legguards als je handschoenen te controleren. Deze hoezen helpen niet alleen bij betere slidings, maar beschermen ook tegen slijtage en polsblessures.

    Zorg ervoor dat je keeperuitrusting altijd in topconditie is voor een veilig en succesvol zaalseizoen!